Skip to content. | Skip to navigation

Sections
About the FGG alliance

The Fair Green and Global (FGG) alliance is an alliance of six civil society organisations. Both ENDS is the lead agency, and other member organisations are: ActionAid, Clean Clothes Campaign, Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands), SOMO and Transnational Institute.

FGG Youtube channel

Het Europese Verkiezingsdebat

Groener en eerlijker uit de crisis? In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 22 mei organiseert de Fair, Green & Global Alliantie een debat waarin verschillende Europese kandidaten worden uitgedaagd deze vraag te beantwoorden.
Het Europese Verkiezingsdebat

FGG #EUdebat 23 april

 

Europa na de crisis. Hoe ziet deze er uit en vooral, wat voor Europa wíllen we? Wat is de rol van het Europese handelsbeleid en belastingontwijking? Komt Europa groener en eerlijker uit de crisis? Kortom, wat is de toekomst van Europa?

Tickets in de voorverkoop (je krijgt er een drankje voor): 5 euro: http://bit.ly/eudebat
Beperkt verkrijgbaar aan de deur: 7,50 euro.

Debatronde 1: Milieu, Klimaat & Energie
Europa zou een sterkere vuist kunnen maken als het gaat om haar beleid op milieu, klimaat en energie. De komende tijd zijn er ook belangrijke beslissingen te nemen, bijvoorbeeld als het gaat over schaliegas en biobrandstoffen. Welke oplossingen zijn duurzaam en tegelijkertijd haalbaar? Kortom, wat zijn ‘echte’ oplossingen?

Debatronde 2: Verantwoord Ondernemen
De slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Bangladesh laten zien dat handel van Europa met andere landen nog lang niet altijd verantwoord ondernemen betekent. Hoe gaan de kandidaten voor het Europees Parlement waarborgen dat Europese bedrijven transparant zijn en zich inzetten voor een leefbaar loon in de hele keten?

Debatronde 3: Handel
Hoe wordt gedacht over het vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten en de implicaties die de harmonisatie van de regelgeving met zich mee brengt? En over de verregaande beschermingsclausule voor investeerders die hierin mogelijk wordt opgenomen? Hoe zit het met de Europese democratische besluitvorming? Zijn er alternatieven beschikbaar voor het huidige Europese handel- en investeringsbeleid?

Debatronde 4: Tax Justice
De EU verliest jaarlijks miljarden aan belastingontduiking en ontwijking. Bedrijven zijn in staat hun winsten zo te schuiven dat ze uiteindelijk te weinig belasting betalen. Nederland speelt als doorsluisland een belangrijke rol in de ontwijkingsstructuren van bedrijven. Er is meer transparantie nodig om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de hoogte van belastingenbetalingen. En hoe zit het met de brievenbusfirma’s, moeten deze worden afgeschaft?

De debatterende kandidaten:

Bas Eickhout (#1 GL)
Dirk Gotink (#5 CDA)
Ruud van Eijle (#2 CU/SGP)
Anja Hazekamp (#1 PvdD)
Maarten Smit (#3 VVD)
Michiel Emmelkamp (#4 PvdA)
Eric Smaling (#2 SP)
Gerben-Jan Gerbrandy (#2 D66)
Matthijs Pontier (#1 PiratenPartij)
FGG on Twitter