Skip to content. | Skip to navigation

Sections
About the FGG alliance

The Fair Green and Global (FGG) alliance is an alliance of six civil society organisations. Both ENDS is the lead agency, and other member organisations are: ActionAid, Clean Clothes Campaign, Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands), SOMO and Transnational Institute.

FGG Youtube channel

De kracht van pleiten en beïnvloeden

Pleiten en beïnvloeden is geen one size fits all-aanpak; het vraagt om complementariteit en mondiale samenwerking van organisaties en vooral ook om uithoudingsvermogen. Maar dan heb je ook wat! Aan de hand van 10 succesfactoren deelt de Fair, Green and Global Alliantie haar ervaringen.

Het boekje 'De kracht van pleiten en beïnvloeden' geeft een helder zicht op de vele gedaanten en vormen die pleiten en beïnvloeden kan aannemen. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bracht het belang van deze watchdogrol al eerder voor het voetlicht: de lobby- en advocacyrol is noodzakelijk voor duurzame en inclusieve groei. Sleutelen aan beleid is geen symptoombestrijding maar levert structurele positieve veranderingen op met een groot bereik, pakt systematische oorzaken van problemen aan, versterkt lokale stemmen en bevordert de duurzame ontwikkeling van zuidelijke landen.

Samen met zuidelijke partners beïnvloedt de FGG Alliantie Nederlands, Europees, internationaal en lokaal beleid van overheden, van andere NGO’s en van bedrijven. Weten wat dat in de praktijk inhoudt? Op woensdag 23 april organiseert de FGG Alliantie het Europese verkiezingsdebat ‘Groener en eerlijker uit de crisis?’. In De Brakke Grond gaan (toekomstige) Europarlementariërs hierover met elkaar in debat. Onder leiding van Sandra Rottenberg binden de politici de strijd aan over klimaatbeleid, de verantwoordelijkheid van multinationals, de regels van internationale handel, brievenbusconstructies en belastingontwijking.

FGG on Twitter